Protez, eksik ya da kaybedilmiş dişlerin yerine yapay olarak yenilerinin konulması ile ilgilenen diş hekimliği alanıdır. Diş eksikliğinin sayısı, konumu ve çevre dokuların durumuna göre kron-köprü (kaplama) gibi sabit restorasyonlar ya da hareketli (takma-çıkarma-damak) protezler tercih edilebilmektedir. Günümüzde doğal dişlere alternatif olarak geliştirilen implant (titanyum vida) sistemlerinden de destek alınarak çeşitli türde protezler yapılabilmektedir. Bir dişin kaybı sağlığınıza birçok şekilde zarar verebilir. Kaybedilen dişin önündeki ve arkasındaki dişler bu boşluğa doğru eğilirler. Karşıt diş de çekim boşluğuna doğru uzar. Bu uzama ve eğilmeler sonucunda dişlerin dizilimi ve birbirleriyle kontakları bozulur. Bu da dişler arasında gıda artıklarının ve bakteri plaklarının birikmesine neden olur. Bu bölgelerin temizlenmesi zordur; bu nedenle de diş çürüğü ve dişeti hastalıklarının oluşma riski artar.
Tüm bu sorunlar kaybedilen dişin yerine konmasıyla önlenebilir. Ancak kayıp dişin yerine konması komşu dişlerin eğilmesi ve karşıt dişin uzamasından sonra biraz daha zor olur. Diş hekiminiz, hangi yöntemin size en uygun olduğuna karar verebilmeniz için en büyük yardımcınızdır.
Kaç çeşit protez tedavisi vardır?
Protez tedavisi diş tedavileri içerisinde belki de en fazla çeşitliliğe sahip olan bölümdür. Protez tedavisini kısaca sabit protezler (kron köprü kaplama – implant tedavisi – çivili diş) ve hareketli protezler (takma çıkarma damak protezler) olarak iki ana gruba ayırabiliriz.