Diş teli tedavisi; diş ve çene eklemindeki düzensizliklerde, diş çapraşıklıklarının giderilmesinde, dişler arasındaki boşlukların giderilmesinde, gülüş tasarımında ve diğer gerekli diş tedavilerinin uygulanabilmesi için diş-çene anatomisinin düzenlenmesinde uygulanan bir dental tedavi yöntemidir.
Ortodontik Tedavi (diş teli tedavisi) Nedir?
Diş hekimliğinin bir uzmanlık dalı olan ortodonti, diş, çene, yüz bozuklukları ve tedavisiyle ilgilenen bilim dalıdır.
Ortodonti tedavi neden yapılır?
Diş dizilişlerindeki düzensizlikleri gidermek, Daha iyi bir çiğneme sağlamak, Varsa konuşma bozukluklarının düzeltilmesine yardımcı olmak, Solunum mekanizmasını düzenlemek, Yüze ve dişlere normal görünüm ve estetik kazandırmaktır. Güzel bir gülüşün insan ilişkilerindeki önemini keşfeden birçok kişi dişlerindeki bozuklukları gidermek istemektedir.
Ortodontik bozukluklar kaça ayrılır?
İskeletel ve dişsel olmak üzere iki alt gruba ayrılır. Bunlar;
1.Dişsel bozukluklar; Sadece dişlerin diziliminde düzensizliklerin bulunduğu bu alt gruba çapraşıklık, diastema (dişlerin aralıklı dizimi), derin kapanış, açık kapanış ve çapraz kapanış gibi bozukluklar örnek verilebilir.
2.İskeletsel bozukluklar; Alt ve üst çenelerin birbirleriyle ve yüz kemikleriyle olan ilişkilerinin bozulduğu bu grupta ise üst çene ileriliği, alt çene geriliği ya da alt çene ileriliği, üst çene geriliği gibi bozukluklar yer almaktadır. Tedavilerine iskeletsel büyüme tamamlanmadan daha erken yaşlarda başlanılmalıdır. Ayrıca dişsel bozukluklara göre tedavi süresi daha uzundur. Çocukların ilk ortodonti muayenesi daimi dişlerinin çıkmaya başladığı 6-7 yaşlarında yapılabilir. Bu yaşlarda ortodontik tedaviye her zaman başlanılmasa da, ileride gerekebilecek tedavi zamanlaması bu muayene sonrası belirlenebilmektedir.
Diş hekimliğinin bir uzmanlık dalı olan ortodonti, diş, çene, yüz bozuklukları ve tedavisiyle ilgilenen bilim dalıdır.