Zirkonyum diş kaplama, zirkonyum malzemesi ile diş yüzeylerine uygulanan bir kaplama yöntemidir. Aynı zamanda taç kron olarak da bilinir. Genel olarak çürük dişlerin restorasyonu amacıyla uygulanan metotlardan biridir. Aynı zamanda daha estetik bir gülümseye sahip olmak isteyen kişiler için de zirkonyum diş kaplaması kullanılabilir.
Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır?
Tedavi amacıyla veya daha güzel bir gülüşe sahip olmak için zirkonyum kaplama diş tercih edildiğinde bir hekime gidilmelidir. Böylece kaplama işlemiyle ilgili diş hekiminden net bir bilgi alınır. Sırasıyla aşağıdaki adımların izlenmesiyle zirkon diş uygulaması gerçekleşir:
İlk aşamada kaplama yapılacak dişlerin üzerinde düzeltmeler yapılır. Dişler, genellikle küçültülür ve kaplamanın oturacağı biçimde form kazandırılır.
Dişlere zarar vermemesi için özel olarak ağız ve diş yapısının ölçüsü alınır.
Ölçülere bağlı olarak laboratuvar ortamında zirkonyum diş üretilir.
Uygun diş rengine göre zirkonyum altyapısının üstüne, porselen yapı işlenir. Ardından klinik ve hijyenik ortamda uyumlaması yapılır.
Özel yapıştırıcılar kullanılarak dişe yapıştırılır.
Zirkonyum Diş Kaplama Avantajları
Birçok kişi daha doğal olmasından dolayı zirkonyum diş kaplaması tercih eder. Bu yöntem, aynı zamanda çeşitli avantajları da beraberinde getirmektedir. Artıları nedeniyle özellikle son dönemlerde çok fazla tercih edilir. Ayrıca en çok metal alerjisi olan kişiler için zirkon dişler, önerilmektedir. Zirkonyum ile yapılan diş kaplamasının sağlamış olduğu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
Estetik zirkonyum diş, şuan için piyasadaki en doğal ve gerçeğe yakın kaplama türüdür. Özellikle estetik kaygıları olan kişiler, bu metotla kaplama olduğu belli olmayan natürel görünüş yakalar.
Basit bir tasarımdan oluşur ve uygulama sonrası takılan seramik komponentler, çıkma veya kayma yapmaz. Böylece çok uzun süre kullanılabilir.
Metale alerjisi olan kişiler için oldukça idealdir. Çünkü içerisinden metal bulundurmadığı için reaksiyona sebep olmaz.
Yüksek baskıya karşı dayanıklıdır. Böylece en ufak bir basınca karşı bir hasar oluşmaz.
Hastaya gündelik yaşamında konfor sağlar. Rahatlıkla ve güvenle diş kullanılabilir.
Bilgisayar ortamında, üç boyutlu çalışmalarla üretilir. Bu sayede tedavi süresi daha kısadır.
Zirkonyum, diş yapımında kullanılan beyaz renkli bir maddedir.